Ön mire használja nyálát?

A napi bevásárlás intézése közben érdemes megállni egy pillanatra a pékárú osztály előtt és rácsodálkozni, hogy minden második ember a szájába nyúl némi nyálért, hogy annak segítségével javítsa fel ujjai tapadási tulajdonságait.  A műanyag zacskó így már könnyen nyílik, jöhet a kifli.

Múltkoriban egy hivatalban jártam, ahol az ügyintéző, hat lapból álló dokumentumot ismertetett úgy, hogy minden egyes lapozás előtt a szájába dugta a mutatóujját…

A legtöbben zacskónyitás vagy könyv – újság – dokumentum lapozásának megkönnyítése miatt nedvesítik be ujjukat, de előfordulhat pénzszámoláskor, szemöldökigazítás során vagy akár nedves törlő helyett, pl. amikor a gyerek arcára ragadt ételmaradékot így távolítja el a gondos anyuka.   

Érdekes lenne megtudni, hogy az ujjnyálazás mennyire elterjedt gyakorlat a világban. Vélhetően nem speciálisan magyar jelenségről van szó. Mondjuk akik rutinszerűen nyúlnak a szájukba, hatványozottabban teszik ki magukat fertőzésnek, illetve veszélyeztetnek másokat is járványok idején.        

[poll id=”2″]